A tudatos légzés fontossága… – Mi tehetünk közvetlenül magunkért?

Közzétette: | 2020-03-12

Kedves Jógázók, nyugalmas életre Törekvők!

A Koronavírus kapcsán zajlanak az állami intézkedések, kiemelt fontossággal kezelvén a higiéniai szempontokat és az emberek közötti személyes kontaktust.

Ehhez szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy melyek azok az egyéb cselekedetek, amelyeket könnyedén megtehetünk magunkért mindezek mellett, támogatván a test öngyógyító képességét.

     Az orvostudomány is igazolja, hogy a stresszre, a hétköznapi életritmusunkban fellelhető feszültségre elsősorban szimpatikus idegrendszeri válasszal reagálunk. Ez az „Üss vagy Menekülj” effektus, amely megjelenik érzésekben, gondolatokban is. Ilyenkor a vér az izmokba és a szívbe áramlik, a légzés felgyorsul, megannyi élettani folyamat lép életbe és talán a legfontosabb, hogy az építő folyamatok valamint az immunrendszer átmenetileg blokkolódnak. Szükséghelyzet esetén, rövid távon ez a folyamat indokolt, ám hosszútávon fenntartva könnyedén károssá is válhat.

  Kérdés, vajon hogyan tudjuk rendkívül egyszerűen aktiválni a paraszimpatikus válaszreakciót, amely valójában a „Nyugalom-Elfogadás” effektus. Ennek eredményeként a belső szer-vek újra normál vérellátást kapnak, ismét aktiválódnak az immunrendszert erősítő illetve építő folyamatok.

  Bármilyen légzéstechnika segítségünkre lehet, hiszen otthon is végezhető az egyszerű légzésfigyelés, a hasi (tüdő alsó része) légzés, avagy a teljes jógalégzés (has, mellkas, tüdőcsúcs). Ahhoz, hogy ezeket végezzük, előképzettség sem szükséges. Néhány percet erre szánni napközben pedig szintén lehetséges még a legelfoglaltabb munkakörökben is.

  Már a légzés egyszerű megfigyelése paraszimpatikus idegrendszeri válaszreakciót eredményez, amely az immunrendszer hatékony működését segíti elő. Ezzel áthelyezzük a fókuszt az egészségre. Olyan folyamattal is foglalkozunk ezáltal, amely már eleve úgyszólván „fertőzésblokkoló” mechanizmusokat erősít, úgyis mondhatnánk, folyamatosan egyensúlyba hozzuk magunkat. Aki pedig erre törekszik, egyre nehezebben billenthető bármilyen betegség által.

Nincs vesztenivalónk ha próbát teszünk, hiszen amíg a légzést figyeljük, épp a szimpatikus „üzemmódot” pörgető gondolatok áramlása lassulhat vagy tűnhet el egy időre. Ennek a test örülni fog és harmónikusabban működik majd.

Napjában többször megállni és csak figyelni saját légzésünkre nem kiváltság hanem bárki számára végezhető adottság. Az elme ezt esetleg unalmasnak találja, illetve lényegtelennek (főként vírussal kapcsolatos hírekhez képest), holott az „önharmónia” csodálatos alkotóeleme.

            Szerezz első kézből valódi tapasztalatot!