Hatha jóga alapok

A 6 alkalmas jóga workshop betekintést enged a klasszikus hatha jóga világába.
A hatha jóga visszavezet a természethez, megismertet a saját testünkkel, a testünkben működő erőkkel és rávezet bennünket a lélek és a test közötti szoros összefüggésekre. A test a lélek legkisebb rezdülésére reagál és a test állapotát erősen megérzi a lélek. Ezt a kölcsönhatást aknázza ki a hatha jóga, és egészségessé teszi mindkettőt: a lelket és a testet. Ennek eléréséhez meg kell tanulni, hogyan tehetjük testünket és annak minden működését tudatossá.
A hatha jóga a test, az elme és a légzés feletti uralom, amit testgyakorlatokkal (ászanákkal), meditációval (a gondolatok lecsendesítésével) légzőgyakorlatokkal (pranayamával), relaxációval érhetünk el. Mindezek rendszeres gyakorlásával szert tehet a gyakorló egy testi-lelki-szellemi kiegyensúlyozottságra, teljességre.
Ha már egy ideje fontolgatod, hogy elkezdesz jógázni itt a remek lehetőség, akár teljesen kezdőként is elmerülni a hatha jóga világában, melynek áldásos hatásai elmaradhatatlanok.
1. alkalom – Alapászanák
Ászanák, melyek rendszerességgel végzett gyakorlásával érdemes elindulni a jóga útján. Fontos, hogy helyesen sajátítsuk el ezeket a pózokat, mert ezek alapozzák meg a nehezebb, összetettebb ászanák anatómiai és technikai alapjait.
2. alkalom – Napüdvözletek
A szúrja namaszkára (napüdvözlet) néven ismert gyakorlatsor egy bevezetés a jóga fizikai és spirituális hagyományába. A hatha jóga minden eszközét használja, egyszerre végzünk benne ászanát, pránajámát, mentális gyakorlatokat és meditációt. Több verziójával fogunk megismerkedni.
3. alkalom – Álló ászanák, előrehajlások, egyensúlyi gyakorlatok
Ászanák, amelyek erősítik a lábat, tudatosítják a láb és a föld kapcsolatát, fejlesztik az egyensúlyt és elősegítik a csípő kirotációját is. Gyakorlásukkal a test olyan irányba mozog és hajlik, amely a medence belsejében lévő erőpontokra hat, így javul az emésztés és fokozódik a hasi szervek működése. Viszonylag egyszerű ászanák, amelyek rendszeres gyakorlásával már megtapasztalhatják a kezdő gyakorlók is a jóga gyógyító erejét.
4. alkalom – Ülő ászanák
Az ülő gyakorlatokban ugyanazokat az energetikai kapcsolatokat kell létrehozni, mint állóhelyzetekben, ahol stabilan a talajra támaszkodunk. Érzelmi szinten megtanítják befelé fordítani a test és az elme figyelmét. Mélyen gyógyító és harmonizáló gyakorlatok, amelyek megtisztítják az emésztőrendszert a méreganyagoktól.
5. alkalom – Energetizáló ászanák
Csavarások, hátrahajlások, amelyek felkavarják az állóvizet a test és az érzelmek szunnyadó területein.
6. alkalom – Fordított testhelyzetek
Ászanák, amelyek tökéletes körülményeket teremtenek ahhoz, hogy az elméd fókusza és szándéka meditatívvá váljon. Ha helyesen, rendszeresen, relaxációs gyakorlatként végzed ezeket a pózokat, akkor mélyen gyógyítják a tested, megnyugtatják az idegrendszert, megvédik az ízületeket és egészséges, nyitott elmét hoznak létre.
Néhány, a jóga tudományosan igazolt jótékony hatásai közül:
– növeli a hajlékonyságot és a mozgékonyságot,
– javítja az egyensúlyérzéket,
– növeli a jól-lét érzését és javítja a testképet,
– szabályozza a magas vérnyomást,
– enyhíti a krónikus hátproblémák, ízületi gyulladás, csontritkulás okozta fájdalmakat,
– segít a depresszió tüneteinek enyhítésében,
– oldja a stresszt, feszültséget, szorongást,
– segít a menstruációs és változókori tünetek enyhítésében,
– jótékony hatást gyakorol a szívre és növeli a kardiovaszkuláris funkciót,
– fokozza az immunrendszer és emésztőrendszer működését.

A workshopot vezeti: Csepcsik Enikő

Időpontok: 2023.Április 6, 13, 20, 27, Május 4, 11. 18:00-19:30.
A 6 alkalom ára: 24.000 Ft.

Szeretettel Várunk!