Miért jó a 60, illetve a 90 perces gerincjóga óra?

Közzétette: | 2019-02-05

Az utóbbi időben több kérdés érkezett a gerincjóga órák időtartamával kapcsolatban.

Miért jó a 60 perces és miért jó a 90 perces óra?

Messziről indulunk, de ígérjük, megérkezünk a bejegyzés végére. 🙂

 

Az élet „is-is” alapon működik, nem pedig „vagy-vagy” alapon. Minden ami megnyilvánul, lehetőséget kapott rá, bár ezt nem szeretjük hallani mert nem tudjuk a létezés szövevényében átlátni és megmagyarázni a jelenségek valódi okait, pusztán elméleteket alkothatunk róluk. Ez természetesen nem baj, a létezés a lehetőséget bocsájtja rendelkezésre, az egyéniség kibontakozik életútja során, a személyiség az értelmezések mesgyéjén tevékenykedik.

Beszélgettünk jóga gyakorlókkal, akik mélységében szeretik átélni a testen keresztüli uralmat, a dinamikus mozgás, a test szó szerinti legyőzése révén, hiszen ilyenkor az elme is elnyugszik egyfajta csodálatos „eredményként”. A rövidebb gyakorlásokat kedvelik jobban. Komfortosabbá válnak hétköznapjaik, testi fájldalmak tűnnek el, jóleső érzéssel és izgalmas várakozással jelentkeznek a következő órára.

Beszélgettünk olyan gyakorlókkal is, akik a belső nyugalom terét igyekeznek megtalálni az órákon, ők alapvetően az elme oldaláról közelítik meg a gyakorlást, a test rugalmassága „jólléte” jelenik meg „eredményként” az ő esetükben. A hosszabb gyakorlásokat kedvelik jobban, első lépésként az elme lecsendesítésében látják a megvalósítandó irányt.

Vannak jógázók, akik széles spektrumban gyakorolnak, váltogatnak órák – óratípusok között, aktuális élethelyzetnek, körülményeknek megfelelően. A törekvéseik szerte- ágazósága révén élik át azt a belső „szabadságot” és „nyugalmat”, amely őket a jóga útján tartja.

Megfordul nálunk a stúdióban olyan ember is, aki felismerte magában azt a jógairányzatot, amellyel életviteli jelleggel kíván foglalkozni, belül érzi, tudja, hogy számára az hozza meg a teljesség felé történő kibontakozás lehetőségét.

Olyan gyakorlóval is találkoztunk, aki mélyen belül az „értelmi jóga” útját járja. Minden törekvésében a belső harmóniát keresi, nem ragaszkodik meghatározott irányzatokhoz, életviteli hozzáállása alapvetően befelé tekintő, a fizikai valóságot egyre jobban illúziónak tekinti és a belső egyensúlyra helyezi a hangsúlyt, tipikusan ez élet értelmét kutatja.

A stúdió célja, hogy a fentiek tükrében aktív részesévé váljon a gyakorlók mindennapjainak és minden hozzáállás megtalálhassa a támogatottságot.

A Gerincjóga néven ismert jógagyakorlás alapjait és teljes felépítettségét Németh Gergő hívta életre, a Mandala Jógastúdiók alapítója. Az általa kidolgozott modern mozgásterápia célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal. Egy hagyományosan felépített gerincjóga órán a ráhangolódás és átmozgatás 45-55 percet vesz igénybe, a levezetés kb. 20 percet. Ez már több, mint 60 perc.

Ha erősíteni, nyújtani is szeretnénk az órákon, akkor egy 60 perces óránál a ráhangolódásból, ízületek átmozgatásából, levezető gyakorlatokból, relaxációból vehetünk el, elveszítve ezzel a jógaórák klasszikus, vagy a gerincjóga preventív jellegét. Ha nincs elegendő idő pl. a ráhangolódásra, hogy a felgyorsult világból érkező ember a figyelmét saját testére irányítsa, akkor a gerincjóga/jóga számos jótékony hatása sem tud kellőképpen megvalósulni. Ha a gyakorlásra szánt idő hiánya miatt nem tud megnyugodni az idegrendszer, megfelelően lelassulni a légzés, csökkenni a vérnyomás, oldódni a feszültség, akkor lehet, hogy a testedzés megvalósul, de a testtudat intenzív fejlődése, a jóga áldásos ereje, nem biztos. Mindazonáltal az idő minden gyakorlónál relatív tényező, hiszen jelenlétünk minőségétől nagymértékben függ, hogyan éljük meg a gyakorlásra szánt perceket. Kitartunk a koncentrált figyelem mellett, avagy gondolati kalandozásba bonyolódunk az ászanák kitartása közben.

A jógaórák általában 90 percesek, legyen szó bármely irányzatról. Tekinthetjük ezt tehát egyféle alapozásnak is, amely megteremti a lehetőségét a későbbi intenzívebb, fizikai vagy lágyabb, energetikailag rendkívül mély gyakorlások előtt. A gerincjóga rendszeres gyakorlása elősegítheti a harmonikusabb hétköznapokat is elmében, amely által a test ellenállóbb, közérzetünk pedig jobb lesz.

Bízunk benne, hogy minden jelenlegi gyakorló és akik tervezik elkezdeni a gyakorlást, továbbra is megtalálják a saját felismeréseiknek megfelelőt.

Szeretettel várunk Mindenkit!