Üzenet az alapítótól

Közzétette: | 2014-09-18

Szabó Ildikó vagyok, nem különösebben spirituális, de mindenre nyitott ember. A „sors” mondhatni kesztyűs kézzel bánt velem egészen két évvel ezelőttig, amikor egyszerre az életem minden területén változások történtek. Én valóban nagyon igyekeztem állni a sarat, összeszorított foggal tettem a dolgom, de egy idő után testem-lelkem tiltakozott, olyan fizikai tüneteket produkáltam, hogy tudtam, azonnal tennem kell valamit magamért. Véletlen, vagy a sors akarata? − ki-ki értékelje saját belátása szerint – amikor azon gondolkodtam, mihez is kezdjek, rátaláltam a jógára.

Soha nem voltam jó mozgás terén, érthető tehát, hogy – látva a sok-sok éve gyakorló jógázók által bemutatott ászanákat – komoly fenntartásokkal mentem el az első jógaórára. Ezek az ászanák (tartások) első ránézésre ellentmondtak mindannak, amit az ember fizikai teljesítőképességéről addig gondoltam. Mivel azonban harcos alkat vagyok, azért csak belevágtam.

Azt mondják, a jóga szerelem első látásra, vagy soha többé. Az én esetemben szerelem volt. Már az első alkalommal éreztem, hogyan távozik a feszültség a testemből és szép lassan elkezdek újra lélegezni. Most azt gondolod ez hülyeség, ha addig nem lélegeztem, már nem is élhettem volna. És ez tulajdonképpen így is van. A sok aggódás és görcsös igyekezet miatt, hogy túléljek, csak nagy ritkán, kapkodva, felszínesen vettem levegőt.

Mindezt úgy, hogy mindaddig fel sem tűnt, amíg az oktató szelíden rám nem szólt: „lélegezz!”. Akkor döbbentem rá, mit művelek magammal.

Szerencsére, az órákon a jógaoktató és a csoport segítségével sikerült elsajátítanom a túlélés új módszerét, a jógát, és őszintén mondom, eddig ez a legjobb. Nemcsak lélegezni tanultam meg, hanem sokat tanultam a saját korlátaimról és az emberi teljesítőképességről általában. Megtanultam elfogadni, ugyanakkor feszegetni a határaimat, de mindig csak     annyira, amennyit a pillanatnyi állapotom lehetővé tett.

A jógában az a jó, hogy mindig csak annyit vár el tőled, amire éppen képes vagy. Ha hozzáfogsz, meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan változik a tested és lelked, és sok-sok kellemes érzetet, sikerélményt fogsz megélni, legyél bár sokat próbált örökmozgó fiatal, vagy a korral egyre szaporodó betegségekkel küszködő idősebb valaki.

A jóga mindenkinek azt nyújtja, amire szüksége van. Ha arra vágysz, hogy feszesebb, rugalmasabb legyen a tested, akkor azt kapod, ha arra, hogy enyhüljön a hátfájásod vagy a     gyomorsav problémád, akkor azt, ha pedig a lelki egyensúlyod visszanyerése a cél, azt is eléred. Nekem elhiheted, saját bőrömön tapasztaltam. Száz szónak is egy a vége, jóga mindenkinek, minél gyakrabban.

A Szattva jógastúdiót azért hoztam létre, mert kellett egy hely, ami valóban a jógáról szól, annak minden aspektusát figyelembe véve. Egy hely, ahová vissza fogsz térni, mert megtalálod, amit kerestél, egy hely, ami nem egyszerűen csak jógastúdió, hanem közösség is, amely visszavár.

Ahogy az elején is írtam, nem vagyok hívő, de sok mindenben hiszek. Abban például rendületlenül, hogy csak rajtunk és rajtad múlik, hogy ez a stúdió milyen utat jár be.

Szeretettel várlak!