Hatha jóga

A hatha jóga eszköztárát használja mindegyik jógatípus. Egy hagyományos hatha jóga óra elmélyült gyakorlásra ad lehetőséget, egy lassabb, nagyfokú tudatosságot igénylő gyakorlást tesz lehetővé.

A „ha” nap és „tha” hold szavak egymásutánisága az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti. A testi gyakorlás nagy hangsúlyt kap ebben az irányzatban, mivel a fizikai gyakorlatokon keresztül igyekszik befolyásolni a mentális történéseket. Tapasztalati út, komplex mozgás- és filozófiai rendszer.

A klasszikus jógagyakorlatok (ászanák) mellett az órák során fontos szerepet kapnak a különböző légzőgyakorlatok (pránajáma), a tisztítógyakorlatok, a koncentráció, a relaxáció, a meditáció, a  mantrák (melyek szó szerint varázsigét jelentenek), a szimbolikus testtartások (mudrák), a kriják, bandhák és a hátteret adó filozófia. Az órákat ráhangolódással, rövid bemelegítő gyakorlatsorral, napüdvözlet-variációkkal, álló és egyensúlygyakorlatokkal, ülő gyakorlatokkal, fordított és félfordított testhelyzetekkel, majd relaxációval zárjuk.

A hatha jóga rendszeres gyakorlása fejleszti az izomzatot, növeli a hajlékonyságot, a mozgékonyságot, az állóképességet, teherbírást, javítja az egyensúlyérzéket. Jótékony hatást gyakorol a szívre, fokozza az immunrendszer és az emésztőrendszer működését,   szabályozza a magas vérnyomást, oldja a stresszt, feszültséget, szorongást.

Haladó hatha jóga

A haladó hatha jóga órákon lehetőség nyílik arra, hogy jobban elmélyülj egyes gyakorlatokban, sőt a jóga egész folyamatában, ki tudsz próbálni összetettebb ászanákat és olyan hagyományos gyakorlatokat, amelyek a kezdő órán nem vagy csak rövid ideig fordulnak elő (pránájáma, mantra). Esetleg ki tudsz próbálni olyan gyakorlatokat, amelyekkel inkább csak elvonuláson, táborban találkozhatsz.
Lehet, hogy a haladó óra lassabb lesz, mint a kezdő, és több időd lesz megtapasztalni és kiélvezni az egyes gyakorlatok hatásait.

Fontos, hogy ne felejtsd el tiszteletben tartani a határaidat, tudatosítsd  magadban, hogy elegendő időd van arra, hogy megtanulj mindent, amit még meg kell tanulnod és a jóga valódi célja az elcsendesedés.

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket valamelyik elérhetőségünkön!
Amennyiben be szeretnél jelentkezni, az órarendben megteheted.